Verschillende soorten stucwerk

Hieronder leest u een korte uitleg over de verschillende soorten stukwerken die Stukadoorsbedrijf W. Spronk voor u kunt realiseren. Om een beeld te krijgen van gemaakte werkzaamheden zoals hieronder beschreven staat, kunt u kijken bij de foto’s van ”Projecten”.

Raapwerk

Met raapwerk is het mogelijk om gebroken muren, scheve muren of plafonds weer geheel vlak te krijgen. Dit doet Stukadoorsbedrijf W. Spronk door bepaalde delen juist dikker of juist dunner te “rapen”. Bij het “rapen” worden ruwe (gemetselde) delen van de wanden en de plafonds weer vlak en strak gemaakt. Een raapwerk laag is meestal in de meeste gevallen tussen de 8 mm en 4 cm dik. Bij dunnere lagen wordt er gesproken van pleisterwerk. Raapwerk levert een gladde ondergrond voor vrijwel alles: sierpleister, spachtelputz, sausen, verven, behangen, tegenwerk etc. De mate van gladheid is zelf te bepalen. Ook een zeer gladde afwerking is mogelijk bij raapwerk. Raapwerk is vanwege zijn dikte ook ideaal voor de afwerking van vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Bijkomend voordeel is hierbij dat gips brandvertragend en vochtregulerend werkt.

Gladpleisterwerk / Sausklaar

Een hedendaagse moderne afwerking is het glad en vlak afpleisteren van wanden en plafonds. Dit geeft een luxe en rustige uitstraling met een ruimtelijk effect. Gladpleisterwerk past in elk interieur. Een voordeel van gipsgebonden pleisterwerk is dat beschadigingen gemakkelijk bij te werken zijn. Daarnaast heeft gips de positieve eigenschap om vocht op te nemen en los te laten wat voor goede vochtregulering in de betreffende ruimte zorgt.

Met pleisterwerk bedoelen we het glad en strak maken van wanden en plafonds. Dit doen we door te werken met een dunna laag gipsmortel. Een pleisterwerk laag wordt niet dikker aangebracht dan tussen de 1 en 6 mm. Zodra de laag dikker wordt, wordt het meestal bedoeld om oneffenheden weg te werken en wanden waterpas te maken, we spreken dan over raapwerk. Pleisterwerk wordt meestal gebruikt als ondergrond voor alle wandafwerkingen, daarbij kunt u denken aan sierpleisters, spackspuit werk, schilderen, sausen en behangen.

Sierpleister

Sierpleister of ook bekend onder de naam ”spachtelputz” is een decoratieve pleister met een rustige en regelmatige korrelig oppervlak. Deze reukarme kwaliteit met een volle structuur is de kras- en stootvast blijven elastisch en ademend. Sierpleister is verkrijgbaar in diverse korreldiktes, van 1 t/m 3 mm. De standaard kleur is wit en extra wit, maar desgewenst in alle denkbare kleuren leverbaar. Stukadoorsbedrijf W. Spronk maakt gebruik van hoogwaardige sierpleisters, waardoor u de gewenste hoge kwaliteit krijgt.

Schuurwerk

Schuurwerk is een afwerking dat toe te passen is in bijna elk interieur. Schuurwerk heeft als voordeel dat het egaal wit (natuurlijk wit) opdroogt en dus niet meer gesaust hoeft te worden. Schuurwerk is een gipsachtige afwerking van ca. 3 tot 5 mm dik die op de wand of plafond wordt aangebracht. Het gipsachtige karakter van schuurwerk regelt de vochthuishouding in huis op een goede manier en is daarom zeer geschikt voor natte ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer.

Schuurwerk is een stukje traditioneel vakwerk. De decoratieve, door het zilverzand aanwezig in de gips worden de mooie vlammen in het schuurwerk aangebracht door een schuurspons. Het schuurwerk structuur droogt op in de karakteristieke schuurwerkstructuur met mooie ronde vormen en hoeft niet meer te worden gesausd. De dikte van het schuurwerk varieert van 4 tot 9 mm. Omdat schuurwerk niet stootvast is, wordt het vaker toegepast op plafonds dan op wanden.